καλα ταξιδια και ειδικα αυτη την εποχη να γνωρισουμε την Πατριδα μας *

online διαδρομες, ταξιδια, περιηγησεις, οδοιπορικα απο τα αρχαια χρονια μεχρι τις μερες μας...με περιηγητη τον Πάνο Σ. Αϊβαλή
Η Φωτό Μου
......................................γυρίζουμε και γνωρίζουμε την πανέμορφη Ελλάδα για να μένουν και τα ευρώ στη Ελλάδα ...
...........................................................Ενθετο περιοδικό της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" *
email επικοινωνιας: kepeme@gmail.com

~~

~~
....με βάρκα την ελπίδα για μακρινά ταξίδια

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Αμστερνταμ: πολύχρωμο με κανάλια, τουλίπες που πλημμυρίζουν τις αγορές των λουλουδιών, ποδήλατα δίνουν χρώμα μέρα και νύχτα...


Οι προσόψεις των σπιτιών καθρεφτίζονται στα κανάλια, τουλίπες πλημμυρίζουν τις αγορές των λουλουδιών, ποδήλατα δίνουν χρώμα στους στενούς δρόμους
Το κέντρο της πόλης είναι ένας χαριτωμένος λαβύρινθος από στενούς δρόμους, κανάλια και πλατείες. Ξεκινώντας την περιπλάνηση από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό θα βρεθείτε σύντομα στην πλατεία Νταμ με το εντυπωσιακό κτίριο του παλατιού που στέκεται δίπλα στη γοτθική αυστηρότητα της Νέας Εκκλησίας.
Χαρακτηριστική ολλανδική αρχιτεκτονική στο τεράστιο κτίριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού.

Ενα πέρασμα από το εμπορικό κέντρο Magna Plaza αξίζει τον κόπο. Κομψές μπουτίκ και μαγαζιά με σουβενίρ είναι συγκεντρωμένα στο τριώροφο κτίριο του παλιού ταχυδρομείου, που διατηρεί το αρχιτεκτονικό ύφος και την πολυτέλεια του δέκατου ένατου αιώνα. Η πιο διάσημη ίσως περιοχή της σύγχρονης πόλης απλώνεται γύρω από το επιβλητικό κτίριο της Παλιάς Εκκλησίας.

Το εντυπωσιακό κτίριο του Riksmuseum φιλοξενεί τα αριστουργήματα των Ολλανδών ζωγράφων.
Κάτω από τη σκιά των γοτθικών πύργων οι ιέρειες του αγοραίου έρωτα στέκονται ανέκφραστες πίσω από παράθυρα χωρίς κουρτίνες. Sex-shops με εμπορεύματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία και μικρά καφέ όπου η μαριχουάνα πωλείται ελεύθερα, αλλά το αλκοόλ απαγορεύεται, συμπληρώνουν το σκηνικό που αντικατοπτρίζει τη χαρακτηριστική ανεκτικότητα της ολλανδικής κοινωνίας.
Αφήνοντας πίσω σας τη γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια θα περάσετε από τη Rembrandtplein, την περιοχή με τις σοφιστικέ μπουτίκ και τις μοντέρνες γκαλερί για να φτάσετε στον κόσμο της τέχνης.
Το Αμστερνταμ είναι περήφανο για τα 40 μουσεία του, από τα οποία τα τρία μεγαλύτερα, το Εθνικό, το Μουσείο Βαν Γκογκ και το Μοντέρνας Τέχνης είναι συγκεντρωμένα γύρω από μια πλατεία.
«Κρουαζιέρα» στα κανάλιαΗ συνοικία Γιορντάν στη δυτική πλευρά της πόλης θα σας δείξει το «ήρεμο πρόσωπο» του Αμστερνταμ. Καλλιτέχνες και διανοούμενοι έχουν επισκευάσει τα παραδοσιακά τριώροφα σπίτια με τα μακρόστενα παράθυρα και τα περίτεχνα αετώματα και η γειτονιά που δεν περιλαμβάνεται στις συνηθισμένες τουριστικές διαδρομές είναι μια όαση ηρεμίας με γραφικά κανάλια και μικρές ξύλινες γέφυρες. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το σπίτι-μουσείο της Αννας Φρανκ.
Εξαιρετική ιδέα για μια... αναπαυτική βόλτα είναι η περιήγηση με τα τουριστικά καραβάκια που κάνουν τον γύρο της πόλης μέσα από τα κανάλια. Θα σας δώσει την ευκαιρία να παρατηρήσετε τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της ολλανδικής αρχιτεκτονικής, αλλά και να δείτε από κοντά τα περίφημα boat-houses, μια πρωτοποριακή ιδέα των ευρηματικών Ολλανδών που αντιμετωπίζουν έτσι με επιτυχία το στεγαστικό πρόβλημα. Τα «Βrown Cafe» βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης. Είναι τα παλιά καφενεία εκεί που οι ντόπιοι συχνάζουν όλες τις ώρες της ημέρας κι οφείλουν το όνομά τους στη σκοτεινή απόχρωση των, ποτισμένων από τη νικοτίνη, τοίχων. Εκτός από μπίρα αξίζει να δοκιμάσετε jenever - δυνατό απόσταγμα που θυμίζει τζιν. Ενα από τα πιο γνωστά στο κέντρο της πόλης είναι το Cafe Luxembourg στην πλατεία Spui.
Οι υπαίθριες αγορές έχουν μεγάλη παράδοση στο Αμστερνταμ. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε την Bloemenmarkt, τη διάσημη πλωτή αγορά λουλουδιών και τη Waterlooplein, για μεταχειρισμένα ρούχα, εξωτικά κοσμήματα και σουβενίρ. Η μεγαλύτερη αγορά της πόλης, όπου ψωνίζουν περισσότερο ντόπιοι παρά τουρίστες, είναι η Albert Cuypmarkt και βρίσκεται στην περιοχή Pijp. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα αγορά στήνεται κάθε Δευτέρα στη γειτονιά Jordan, κοντά στην είσοδο της εκκλησίας Νoordkerk.
Το μεγαλύτερο πολυκατάστημα είναι το De Bijenkorf, που θεωρείται το ολλανδικό Harrods. Ομορφα αντικείμενα και είδη σπιτιού σε πολύ χαμηλές τιμές θα βρείτε στην αλυσίδα των καταστημάτων Ηema.
Χρήσιμες διευθύνσεις στο διαδίκτυο: www.timeout.com/amsterdam, http://www.amsterdam.nl/.
*από την εφημ. ΕΘΝΟΣ

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Λευκάδα: Μεγάλα τα περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης


Ανεκμετάλλευτη -ακόμη- η δυναμική του θαλάσσιου τουρισμού

Αν και το 2007 παρατηρήθηκε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε ποσοστό 5-10%, η σεζόν 2008-09 θα είναι δύσκολη -μόνο παρήγορο αποτελεί το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτά δήλωσαν φορείς και τουριστικοί παράγοντες της Λευκάδας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια της 24ης Philoxenia. "Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι λόγο του τρομερού οικοδομικού οργαμσού τα τελευταία 5-6 χρόνια στο νησί, πολλές από τα ενοικιαζόμενα δε διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια του ΕΟΤ, σε ποσοστό μάλιστα που φτάνει και το 50%", δήλωσε ο δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδας, Γιώργος Λογοθέτης. "Αυτή τη στιγμή, η δυναμικότητα του νησιυού είναι 15.000 κλίνες στα ενοικιαζόμενα και 5.000 στα ξενοδοχεία".
Ακόμη, ο Δήμος Απολλωνίων Λευκάδας πρόκειται να τιμηθεί με τη χρυσή πλακέτα "Gold Quality Management" - Πρώτο Βραβείο Τουρισμού 2009, κατά τη διάρκεια της 34ης Διεθνούς Απονομής Βραβείων Τουρισμού, Ξενοδοχειακών Μονάδων και Βιομηχανίας Τροφίμων, που θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 29 Ιανουαρίου 2009, στη Μαδρίτη. Με τα βραβεία αυτά αναγνωρίζεται η προσφορά επιχειρήσεων και φορέων του τουριστικού κλάδου, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για φορείς που ασχολούνται με την τουριστική ανάπτυξη. Η βράβευση γίνεται παράλληλα με τη διεθνή τουριστική έκθεση "Fitur" της Μαδρίτης.
Τατιάνα Ρόκου
*από το TravelDailyNews -

Κύπρος: Στόχος η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού


Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου

Ανάλογη στρατηγική του "Μένουμε Ελλάδα", υιοθετεί ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) για την Κύπρο , δίνοντας ειδικές τιμές στου Κύπριους που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν μέσα στη χώρα.
Με πρόσφατη ανακοίνωση του ο ΣΤΕΚ προτείνει ξεκούραση και απαλλαγή από τη ρουτίνα και τη καθημερινότητα με εξαιρετικές τιμές και πολύ υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.
Έτσι τον φετινό χειμώνα ισχύουν ειδικές τιμές στους εσωτερικούς τουρίστες της Κύπρου αφού τα μέλη του Συνδέσμου που αποτελούνται μόνο από ποιοτικές μονάδες πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων καθώς και τουριστικά χωριά Α’ κατηγορίας, παραχωρούν ειδικές τιμές προς την εγχώρια αγορά για την περίοδο Οκτωβρίου 2008 – Μαρτίου 2009.
Τα Ξενοδοχεία-Μέλη έχουν λάβει βραβεία, διακρίσεις και πιστοποιήσεις από Οργανισμούς ή Φορείς της Κύπρου και του εξωτερικού.
Επιπλέον της θερμής κυπριακής φιλοξενίας που προσφέρουν τα Μέλη του Συνδέσμου, οι φιλοξενούμενοι μπορούν να απολαύσουν ψηλού επιπέδου υπηρεσίες και διευκολύνσεις όπως spa, μασάζ, τζακούζι, σύγχρονα γυμναστήρια, ψυχαγωγικά προγράμματα και άριστη διεθνή και κυπριακή κουζίνα.
Θοδωρής Κουμέλης -

Στη Νάξο το 2ο Συνέδριο Εθνικού Συμβουλίου Περιφερειακής εκπροσώπησης ΗΑΤΤΑ


Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών
και Ταξιδιωτικών Γραφείων


Με επιτυχία και αυξημένη συμμετοχή μελών του ΗΑΤΤΑ ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου Περιφερειακής εκπροσώπησης του ΗΑΤΤΑ, που συνδυάστηκε με fam trip στη Νάξο. Κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΗΑΤΤΑ συζητήθηκαν σειρά κλαδικών θεμάτων που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη της περιφέρειας, αλλά και στην εξυγίανση του κλάδου από τα φαινόμενα «πειρατικής» παροχής τουριστικών υπηρεσιών.
Η ανάδειξη του σύγχρονου ρόλου του τουριστικού γραφείου που εξελίσσεται σε τουριστικό σύμβουλο απαιτεί τη διασφάλιση ισχυρής προστασίας για τους καταναλωτές, τη διατήρηση και αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προστασία της εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς τα τουριστικά γραφεία μέσα από τη διαρκή επαγρύπνηση του κλάδου για τον έλεγχο των παρανομούντων. Οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου Περιφερειακής εκπροσώπησης του ΗΑΤΤΑ πραγματοποιήθηκαν εν πλω στο πλοίο Blue Star Paros της εταιρίας Blue Star Ferries, που διευκόλυνε τη μετακίνηση της αποστολής του ΗΑΤΤΑ στη Νάξο.

To ταξίδι γνωριμίας των μελών του ΗΑΤΤΑ στη Νάξο πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση των Δήμων Νάξου και Δρυμαλίας και της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, ενώ την εξαιρετικά εποικοδομητική επίσκεψη των μελών του ΗΑΤΤΑ συνόδευσαν και δημοσιογράφοι του χώρου του τουρισμού.
Στα πλαίσια του πολύ καλοσχεδιασμένου και περιεκτικού προγράμματος που επεφύλαξαν οι διοργανωτές για τα μέλη του ΗΑΤΤΑ πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις των τουριστικών δυνατοτήτων του νησιού αλλά και workshop με τη συμμετοχή τοπικών τουριστικών παραγόντων και επιχειρηματιών. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στα τουριστικά γραφεία από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην αποστολή να γνωρίσουν το τουριστικό προϊόν της Νάξου και να διερευνήσουν σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας με ένα προορισμό που διαθέτει πολύ πλούσιο δυναμικό.
Ήταν άλλωστε κοινή διαπίστωση όλων των εκπροσώπων των Τουριστικών Γραφείων που συμμετείχαν στο fam trip ότι η ήπια τουριστική ανάπτυξη του νησιού, που έχει διατηρήσει αναλλοίωτα τα ποιοτικά παραδοσιακά στοιχεία του, δίνει στη Νάξο τη δυνατότητα να επιτύχει το στόχο της ισόρροπης και αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης που άλλα κυκλαδονήσια αδυνατούν πλέον να προσεγγίσουν. Οι παρουσιάσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι συζητήσεις με τα μέλη του ΗΑΤΤΑ που ακολούθησαν ανέδειξαν τρία σημαντικά αναπτυξιακά θέματα, που αποτελούν προϋποθέσεις για την προγραμματισμένη, ισορροπημένη και αποδοτική τουριστική ανάπτυξη της Νάξου.
Το πρώτο και κύριο θέμα αφορά στο αεροδρόμιο της Νάξου, το οποίο χρειάζεται σημαντικά έργα αναβάθμισης με βασικότερο αυτό της επιμήκυνσης του αεροδιαδρόμου, προκειμένου να αξιοποιηθεί επαρκώς από την τουριστική αγορά.
Το δεύτερο θέμα αφορά στην επιτακτική ανάγκη του νησιού για ένα επαρκές σύγχρονο και λειτουργικό λιμάνι, ικανό να καλύψει τις ανάγκες του νησιού τόσο σε εμπορευματική όσο και επιβατική κίνηση.
Το τρίτο θέμα που αφορά στις άμεσες αναπτυξιακές ανάγκες του νησιού και αναδείχθηκε στα πλαίσια των συζητήσεων με τους τοπικούς παράγοντες ήταν αυτό της κατασκευής περιφερειακής οδού, που θα ανακουφίσει το ιδιαίτερα επιβαρυμένο -κατά τους θερινούς μήνες- οδικό δίκτυο του νησιού. Ο ΗΑΤΤΑ διαμέσου των περιφερειακών εκπροσώπων του, αλλά και στα πλαίσια της συνεργασίας του σε κεντρικό επίπεδο με τους φορείς στρατηγικού σχεδιασμού θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη και την προώθηση των παραπάνω θεμάτων. Η επιλογή της Νάξου για ήπια και ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη θα έχει τον κλάδο των τουριστικών γραφείων ένθερμο υποστηρικτή και αρωγό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του HATTA.
Δώρα Σγάρτσου