Δύο σχεδόν αιώνες μετά την περίφημη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στον Μοριά (1829), η δουλειά της οποίας αποτέλεσε «τομή για τη μελέτη του ελληνικού χώρου», κατά τον αρχιτέκτονα, πολεοδόμο και εθνολόγο Γιάννη Σαΐτα, ένα σημαντικό τμήμα του έργου της προσφέρεται στο ευρύ κοινό. Με την κυκλοφορία του πρώτου τόμου, από τη «Μέλισσα», με χορηγό τη «Μορέας Α.Ε.», ερχόμαστε σε επαφή με ό,τι κατέγραψε η Αποστολή στους τομείς Γεωγραφία, Γεωλογία, Χαρτογραφία, αλλά και την Αφήγηση του ταξιδιού.
Την έκδοση συμπληρώνει ο Ατλας, με απόψεις τοπίων από τον ζωγράφο που συνόδευε την Αποστολή, Prosper Bassuet. Τιμή 240 ευρώ.
Ευκατάστατοι αστοί και αριστοκράτες, μετανάστες, εργάτες και άνεργοι επέλεγαν κάποτε τα πλοία της εποχής για τη μετακίνησή τους. Ειδικά φτιαγμένες αφίσες είχαν στόχο να πείσουν τους ενδιαφερόμενους για την ασφάλεια και την άνεση του ταξιδιού. Τριακόσιες τέτοιες αφίσες πλοίων που προσέγγιζαν λιμάνια του Ιονίου και του Αιγαίου, μεταφέροντας επιβάτες σε κοντινούς και μακρινούς προορισμούς, συγκεντρώνονται στον τόμο «Ταξίδια στη Μεσόγειο και τους ωκεανούς. Αφίσες πλοίων, 19ος - 20ός αιώνας».
Επιστημονική επιμέλεια Κατερίνας Παπακωνσταντίνου, ιστορικός, λέκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εκδόσεις «Μέλισσα», 68 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου