καλα ταξιδια και ειδικα αυτη την εποχη να γνωρισουμε την Πατριδα μας *

online διαδρομες, ταξιδια, περιηγησεις, οδοιπορικα απο τα αρχαια χρονια μεχρι τις μερες μας...με περιηγητη τον Πάνο Σ. Αϊβαλή
Η Φωτό Μου
......................................γυρίζουμε και γνωρίζουμε την πανέμορφη Ελλάδα για να μένουν και τα ευρώ στη Ελλάδα ...
...........................................................Ενθετο περιοδικό της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" *
email επικοινωνιας: kepeme@gmail.com

~~

~~
....με βάρκα την ελπίδα για μακρινά ταξίδια

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Οι κορμοράνοι στον υδροβιότοπο της Νέας Κίου

  Χειμωνιάτικος περίπατος στον υγροβιότοπο της Νέας Κίου στην Αργολίδα  


O υγροβιότοπος γεμίζει από κορμοράνους, αυτά τα ιδιαίτερα μεγάλα μαύρα πουλιά, που το μήκος τους κυμαίνεται από 77 έως 94 εκατοστά και έχουν άνοιγμα φτερών που μπορεί να φτάσει τα 121 με 149 εκατοστά. Οι κορμοράνοι επιστρέφουν στον υγροβιότοπο της Νέας Κίου για να ξεχειμωνιάσουν. Έρχονται το φθινόπωρο και παραμένουν μέχρι την άνοιξη στην Αργολίδα. Στη συνέχεια επιστρέφουν προς τα βόρεια για να χτίσουν τις φωλιές τους.
Έχουν μακριά ουρά και λευκό πηγούνι. Τα ενήλικα πουλιά την περίοδο της αναπαραγωγής αποκτούν λευκές κηλίδες στους μηρούς και λευκό φτέρωμα στο κεφάλι. Χαρακτηριστικό του κορμοράνου είναι ο κίτρινος λαιμός του που διακρίνεται εύκολα. Ο κορμοράνος χτίζει τη φωλιά του από φύκια, σε δέντρα και βράχια κοντά σε υγροτόπους και μερικές φορές στην ενδοχώρα. Γεννά την άνοιξη 3-4 αβγά τα οποία κλωσούν και οι δύο γονείς επί 28 -31 μέρες.

Η Νέα Κίος
Η Νέα Κίος είναι ιστορική συνέχεια της Κίου της Μικράς Ασίας. Βρίσκεται στο νομό Αργολίδας και απέχει μόλις έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ναυπλίου.
Οι πρώτοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Νέα Κίο το 1926 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στο λιμάνι της Νέας Κίου δένουν εκδρομικά σκάφη και βάρκες. Στις όχθες του μικρού ποταμού Ερασίνου, που εκβάλλει στην περιοχή, δένουν τα αλιευτικά της πόλης.


_________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: