καλα ταξιδια και ειδικα αυτη την εποχη να γνωρισουμε την Πατριδα μας *

online διαδρομες, ταξιδια, περιηγησεις, οδοιπορικα απο τα αρχαια χρονια μεχρι τις μερες μας...με περιηγητη τον Πάνο Σ. Αϊβαλή
Η Φωτό Μου
......................................γυρίζουμε και γνωρίζουμε την πανέμορφη Ελλάδα για να μένουν και τα ευρώ στη Ελλάδα ...
...........................................................Ενθετο περιοδικό της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" *
email επικοινωνιας: kepeme@gmail.com

~~

~~
....με βάρκα την ελπίδα για μακρινά ταξίδια

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Μεσολόγγι, Ιερά πόλις του Έθνους

Εξοχικό καφενεδάκι - Μεσολόγγι, παλιά φωτογραφία

Μεσολόγγι, Ιερά πόλις του Έθνους 

Πόλη της δυτικής Στερεάς Ελλάδας, πρωτεύουσα του νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας, έδρα του ομώνυμου δήμου. Κάτοικοι 12.225 (2001). Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού, στο άκρο της ομώνυμης λιμνοθάλασσα που σχηματίζεται μεταξύ των ορέων Αρακύνθου και Βαράσοβας, σε απόσταση 248 χλμ. δυτικά της Αθήνας.
Η ιστορική αυτή πόλη διαθέτει πολλά αξιοθέατα που σχετίζονται με τη γνωστή έξοδο των αγωνιστών του 1826, όπως το τείχος, η Πύλη της εξόδου, τα μνημεία των Φιλελλήνων και το Ηρώον. Στο μουσείο της πόλης που στεγάζεται στο Δημαρχείο, υπάρχει αξιόλογο υλικό της επανάστασης του 1821, καθώς και πολλά χειρόγραφα του λόρδου Βύρωνος - του οποίου σώζονται και τα ερείπια του σπιτιού του. 
Στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης σε έκταση 14 στρεμμάτων, βρίσκεται ο Κήπος των Ηρώων, όπου υπάρχουν οι προτομές και τα μνημεία των πρωτεργατών του επικού αγώνα του Μεσολογγίου, κατά την Επανάσταση. Στο μέσο του Ηρώου υψώνεται ο Τύμβος, στον οποίο αποτέθηκαν τα οστά των πεσόντων κατά την Έξοδο με απόφαση (1829) του Καποδίστρια. 
Ομορφότερο ίσως των αξιοθεάτων της πόλης είναι η λιμνοθάλασσα με τα ιχθυοτροφεία της. Σε μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκονται τα κατάλοιπα ενός ιερού ναού της Αρτέμιδαος Λαφρίας, του 4ου έως 7ου π.Χ. αιώνα. 
Το Μεσολόγγι είναι τόπος καταγωγής πέντε Ελλήνων πρωθυπουργών: Σπύρος Τρικούπης, Ζην Βάλβης, Δημ. Βάλβης, Επαμ. Δεληγιώργη. Χαρ. Τρικούπη καθώς και τω ποιητών: Κ. Παλαάς, Γ. Δροσίνης, Μ. Μαλακάσης, Αντ. Τραυλαντώνη κ.ά.
Το Μεσολόγγι απελευθερώθηκε το 1829 και μετά την απομάκρυνση των 600 Τούρκων που παρέμεναν στην πόλη, άρχισαν να επανέρχονται οι Μεσολογγίτες που είχαν σωθεί και είχαν καταφύγει στην Πελοπόννησο και αλλού. Η θέση του Μεσολογγίου στην είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, η ναυτική παράδοση της πόλης και οι αλυκές, συνετέλεσαν στην οικονομική και πληθυσμική ανάπτυξη του κατά τον 19ο αιώνα. Το 1856 υπήρχαν εννέα πλοία ναυπηγημένα στο Μεσολόγγι που ο πληθυσμός του έφτασε από 6.000 το 1853 τις 12.000 το 1889.
Στο Μεσολόγγι, κατά το απελευθερωτικό κίνημα του 1854 (στη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου) σχηματίστηκε από εθελοντές το "Επτανησιακόν Σώμα" από 717 άνδρες που εξοπλίστηκαν από τον φρούραρχο Π. Κουρκουμέλη. 
Επίσης η πόλη υπήρξε ένα από τα κέντρα της αντιοθωνικής εξέγερσης υπό την ηγεσία του Θεοδ. Γρίβα, που μπήκε στην πόλη στις 7 Οκτωβρίου επικεφαλής 7.500 ανδρών. Το 1937 το Μεσολόγγι αναγνωρίστηκε ως "Ιερά πόλις" και η Κυριακή των Βαίων ορίστηκε ως επέτειιος της εξόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: