καλα ταξιδια και ειδικα αυτη την εποχη να γνωρισουμε την Πατριδα μας *

online διαδρομες, ταξιδια, περιηγησεις, οδοιπορικα απο τα αρχαια χρονια μεχρι τις μερες μας...με περιηγητη τον Πάνο Σ. Αϊβαλή
Η Φωτό Μου
......................................γυρίζουμε και γνωρίζουμε την πανέμορφη Ελλάδα για να μένουν και τα ευρώ στη Ελλάδα ...
...........................................................Ενθετο περιοδικό της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" *
email επικοινωνιας: kepeme@gmail.com

~~

~~
....με βάρκα την ελπίδα για μακρινά ταξίδια

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Δεκαέξι κράτη ζητούν την επιστροφή των αρχαιοτήτων τους

Οδυσσέα, γύρισε στο μουσείο


Αφού δεν υπάρχουν ευρήματα από ανασκαφές που να αφορούν τον μυθικό ήρωα, το Μουσείο στο Βαθύ της Ιθάκης θα του αφιερώσει μια αίθουσα έστω με αντίγραφα και ψηφιακές εφαρμογές
Η Ιθάκη του μύθου απογοητεύει τους σημερινούς επισκέπτες της. Γιατί όλοι, Ελληνες και ξένοι, γνωρίζοντας την «Οδύσσεια», πάνε γεμάτοι προσδοκίες, αλλά δεν βρίσκουν ούτε τη σκόνη από τα ίχνη του Οδυσσσέα. Τίποτα που να τον θυμίζει έστω αμυδρώς. Με αποτέλεσμα να φεύγουν από το Μουσείο στο Βαθύ και να «φασκελώνουν».
Αγγείο, στο οποίο απεικονίζεται ο Οδυσσέας δεμένος στο κατάρτι του καραβιού του§Αγαλμα του 2ου αι. μ. Χ., που έχει ταυτιστεί με τον μυθικό βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα

Ναι, να φασκελώνουν(!), όπως είπε ο προϊστάμενος της ΛΕ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ανδρέας Σωτηρίου, στο Συμβούλιο Μουσείων. Γιατί, μπορεί να μην υπάρχουν ευρήματα από ανασκαφές, αλλά υπάρχουν ένα σωρό τρόποι για να καλυφθεί αυτό το κενό.
Οπως, να αφιερωθεί μια αίθουσα του μουσείου στον Οδυσσέα. «Να εκτεθούν λίγα αρχαία και αντιγραφές ή αναπαραστάσεις πινάκων και χαρακτικών, αλλά και εκμαγεία αρχαιοτήτων που να τον θυμίζουν», πρότεινε ο κ. Σωτηρίου. Και το Συμβούλιο του αντιπρότεινε να οργανωθεί όλο το μουσείο, κι όχι μία μόνο αίθουσα, γύρω από την ιδέα της Ιθάκης, της γενέτειρας του πολυμήχανου Οδυσσέα.
Υπάρχουν, άλλωστε, μεταξύ άλλων δύο αυθεντικά αρχαία νομίσματα που αναπαριστούν τον Οδυσσέα και μια προτομή ύψους μόλις πέντε εκατοστών που αποδίδεται στον ομηρικό ήρωα (αν και οι γνώμες για την ταύτισή της διίστανται). Η σχετική μελέτη, που παρουσιάστηκε, έδειχνε χρήση κάθετων επιφανειών, που δίνουν την αίσθηση πλοίου, με το βαθύ γαλάζιο να απλώνεται τριγύρω, στοιχείο που κρίθηκε ενδιαφέρον. Το Συμβούλιο ζήτησε, όμως, να γίνει χρήση νέων τεχνολογιών (βίντεο, εικόνες, φωτογραφίες, πίνακες) και ενός ευφάνταστου «σεναρίου» προκειμένου να μαγευτεί ο επισκέπτης και να «γνωριστεί» με τον Οδυσσέα. Ο Ομηρος, ο Καβάφης και άλλοι μεγάλοι ποιητές μπορούν να προσφέρουν πλούσιο υλικό για να καταστεί το εγχείρημα «πολύ ζωντανό», τόνισε ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νίκος Καλτσάς.
Για να γίνουν όλα αυτά, απαιτείται προηγουμένως να επεκταθεί το μουσείο. Εργο, που υπολογίζεται να κοστίσει γύρω στα 3 εκατ. ευρώ. Είναι όμως η μόνη λύση για να πάψει το υπάρχον να αποτελεί ένα από τα πολλά «πληκτικά, επαρχιακά μουσεία».
                                                                                                               Ν.ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
                                                                        * * *

Αξιωματούχοι από 16 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κίνας και της Ιταλίας, συναντώνται σήμερα στο Κάιρο, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διήμερη διεθνή διάσκεψη για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαίων αντικειμένων που διοργανώνει το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων ζητά την επιστροφή και την προστασία των αρχαιοτήτων της Αιγύπτου από τα μουσεία της Δύσης.
Κατά τη διάσκεψη, οι εκπρόσωποι των κρατών που συμμετέχουν σε αυτή, θα εκφράσουν τις επιθυμίες τους όσον αφορά τα αντικείμενα που θέλουν να επιστραφούν και θα παρουσιάσουν στρατηγικές που ενδεχομένως θα πείσουν τα μουσεία τα οποία κατέχουν αντικείμενα που διεκδικούνται να τα επιστρέψουν.
Επίσης εκτιμάται ότι θα ζητήσουν από την ΟΥΝΕΣΚΟ να θεσπίσει κανόνες που θα απαγορεύουν την εξαγωγή και την κατοχή των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν μετά το 1970, έτσι ώστε να μπορέσουν να τις διεκδικήσουν τα ενδιαφερόμενα κράτη.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο χρόνο η Αίγυπτος διέκοψε τις σχέσεις της με το μουσείο του Λούβρου έως ότου η Γαλλία της επιστρέψει τμήματα που αποσπάστηκαν από έναν αρχαίο αιγυπτιακό τάφο.
Επίσης επανειλημμένα έχει ζητήσει την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας που φυλάσσεται στο Βρετανικό μουσείο, καθώς και την επιστροφή των 3.400 χρόνων προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης από το Βερολίνο.

* Έκδοση enet.gr, 09:24 Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: