καλα ταξιδια και ειδικα αυτη την εποχη να γνωρισουμε την Πατριδα μας *

online διαδρομες, ταξιδια, περιηγησεις, οδοιπορικα απο τα αρχαια χρονια μεχρι τις μερες μας...με περιηγητη τον Πάνο Σ. Αϊβαλή
Η Φωτό Μου
......................................γυρίζουμε και γνωρίζουμε την πανέμορφη Ελλάδα για να μένουν και τα ευρώ στη Ελλάδα ...
...........................................................Ενθετο περιοδικό της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" *
email επικοινωνιας: kepeme@gmail.com

~~

~~
....με βάρκα την ελπίδα για μακρινά ταξίδια

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Τρεις πρωτεύουσες, ένα ταξίδι

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ BENELUX

Βρυξέλλες, Αμστερνταμ, Λουξεμβούργο… Ταξιδέψτε σε τρεις κοσμοπολίτικες ευρωπαϊκές μητροπόλεις που κινούνται σε χαλαρούς ρυθμούς και συνταιριάζουν όλες τις κουλτούρες στο εθνολογικό μωσαϊκό τους.

 • Ταξίδι
Στιγμιότυπο από το Λουξεμβούργο του 19ου αιώνα. Σήμερα...

Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Στιγμιότυπο από το Λουξεμβούργο του 19ου αιώνα. Σήμερα... Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Σε όλα σχεδόν τα προγράμματα των τουριστικών γραφείων υπάρχει ένα ταξιδιωτικό πακέτο με το… κωδικό όνομα «Χώρες της Benelux». Αν τυχόν αναρωτιέστε σε ποιες χώρες αναφέρεται ο όρος «Benelux» («Μπενελούξ»), δεν έχετε παρά να ανατρέξετε πίσω στο 1947. Εκείνη τη χρονιά, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο δημιούργησαν μια οικονομική, εμπορική και τελωνειακή ένωση, την οποία ονόμασαν «Benelux», από την αρχή του ονόματος της κάθε χώρας-μέλους (Be-lgium, Ne-derland, Lux-emburg).
Εναν χρόνο αργότερα, οι τρεις χώρες της «Benelux» υπέγραψαν -μαζί με τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία- μια πεντηκονταετή αμυντική συνθήκη περί αμοιβαίας βοήθειας, σε περίπτωση που οποιοδήποτε μέλος θα δεχόταν εξωτερική ένοπλη επίθεση. Η «Benelux», που βασίστηκε στις δομές της γνωστής «Χανσεατικής Ενωσης» και στηρίχθηκε οικονομικά από το Σχέδιο Μάρσαλ, υπήρξε πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τρεις αγαπημένες αδελφές
Ξεφυλλίστε λοιπόν ένα έγκυρο ταξιδιωτικό πρόγραμμα και πραγματοποιήστε μια μικρή βόλτα στις Βρυξέλλες, στο Λουξεμβούργο και το Αμστερνταμ. Οι πρωτεύουσες των τριών χωρών της «Benelux» είναι πρόθυμες να σας αποκαλύψουν τα μικρά και μεγάλα μυστικά τους. Ο,τι ψάχνετε, θα το βρείτε εδώ, στη βορειοδυτική γειτονιά της Γηραιάς ηπείρου: ξέφρενη νυχτερινή ζωή, μπαρόκ αρχιτεκτονική, αίγλη αλλοτινών εποχών, αναρίθμητες προτάσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας, υδάτινα κανάλια, εκπληκτικά μουσεία, φύση, μεσαιωνική ατμόσφαιρα, μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενημερωμένες γκαλερί, αέρας Ευρωπαϊκής Ενωσης...
Γύρω από την πλατεία Grote Markt απλώνεται όλη η Παλαιά πόλη των Βρυξελλών.

Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Γύρω από την πλατεία Grote Markt απλώνεται όλη η Παλαιά πόλη των Βρυξελλών.  Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Οι τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παρότι όμορες, δεν μοιάζουν σχεδόν σε τίποτα μεταξύ τους. Θυμίζουν τρεις αγαπημένες αδελφές, που η καθεμιά έχει τη δική της προσωπικότητα κι έναν ιδιαίτερο, αρκετά διαφορετικό χαρακτήρα. Πρόκειται για τρεις πόλεις που παραπέμπουν στην ιδιότυπη περίπτωση μιας αυστηρής, μιας τσαχπίνας και μιας ονειροπόλας αδελφής…
Οι Βρυξέλλες, έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών, στη συνείδηση των περισσοτέρων ταξιδιωτών είναι ταυτισμένες με μια απρόσωπη επαρχιακή πόλη, που «φόρεσε» την αστραφτερή τουαλέτα της υπερ-πρωτεύουσας, χωρίς να διαθέτει όμως την απαραίτητη λάμψη. Η βελγική πόλη μοιραία παραπέμπει στη μεγάλη αδελφή, την αυστηρή «γεροντοκόρη»… Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κρύβεται κάτω από το πέπλο της αυστηρής τεχνοκρατικής ευρω-πρωτεύουσας; Νεανική και κεφάτη, η ολλανδική πρωτεύουσα ξεχειλίζει από πρωτοτυπία, teenspirit και δεκτικότητα προς καθετί νέο. Είναι η μικρή, τσαχπίνα αδελφή που της αρέσει να διασκεδάζει και να ξεφαντώνει με κάθε ευκαιρία… Μια παράξενη «υγρή» ηρεμία κυριαρχεί παντού, σ’ όλη την έκταση της εντελώς επίπεδης γεωγραφικά πόλης των καναλιών, της οποίας η Ιστορία σημαδεύεται από τον αδιάκοπο αγώνα των κατοίκων της να καθυποτάξουν την ορμητικότητα του υγρού στοιχείου και να επιβιώσουν.
Στην πόλη του Λουξεμβούργου, τη μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό πρωτεύουσα της «Benelux», περισσότερες είναι οι τράπεζες απ’ ό,τι τα… φανάρια στους δρόμους - περίπου 110 διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες και περισσότεροι από 210 παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί εδρεύουν στη λουξεμβουργιανή πρωτεύουσα. Παρ’ όλα αυτά, η πόλη δεν έχει χάσει διόλου από τον ρομαντισμό, τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα και τη διαχρονική γοητεία της Ιστορίας της. Αυτή είναι η μεσαία, ονειροπόλα αδελφή…
Η ήρεμη δύναμη της τέχνης
Εδώ και χρόνια, στα μοντέρνα γυάλινα κτίρια της βελγικής πρωτεύουσας σχεδιάζεται η ευρωπαϊκή πολιτική, με την οποία καθορίζεται η τύχη των εκατομμυρίων πολιτών της Ενωμένης Ευρώπης. Κατά συνέπεια, μιλάμε για μια πόλη που δεν χαίρει ιδιαίτερης συμπάθειας από μια μεγάλη μερίδα Ευρωπαίων (και ειδικά από μας τους Ελληνες), καθώς είναι ταυτόσημη με τα μνημόνια.
Το Atomium φτιάχτηκε από τον Βέλγο μηχανικό Andre Waterkeyn για την Παγκόσμια Εκθεση των Βρυξελλών (Expo ‘58).

Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Το Atomium φτιάχτηκε από τον Βέλγο μηχανικό Andre Waterkeyn για την Παγκόσμια Εκθεση των Βρυξελλών (Expo ‘58). Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Αυτός είναι ο σημαντικότερος, άλλωστε, λόγος που η πολιτική και οικονομική καρδιά της σύγχρονης Ευρώπης αντιμετωπίζεται με αρνητική διάθεση και απαξίωση από τους περισσότερους ταξιδιώτες. Σε αντίθεση φυσικά με τους αξιωματούχους της ΕΕ, τους ανώτατους στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ, τους πολιτικούς, τους διερμηνείς, τους γραφειοκράτες, τους διπλωμάτες καριέρας και τους κάθε λογής τεχνοκράτες, που τυγχάνουν να είναι οι καλύτεροι «πελάτες» των Βρυξελλών.
Αν καταφέρετε όμως να ανασηκώσετε το πέπλο της τεχνοκρατικής πρωτεύουσας, έκπληκτοι θα αντικρίσετε μια κοσμοπολίτικη πόλη που απολαμβάνει χαλαρά τον καφέ της σε μία από τις εντυπωσιακότερες πλατείες-στολίδια της Ευρώπης, διατρανώνει με πάθος πως φτιάχνει την εκλεκτότερη σοκολάτα στον κόσμο, παράγει και καταναλώνει πάνω από 120 διαφορετικά είδη μπίρας, διαβάζει μανιωδώς κόμικς και καμαρώνει για το γεγονός πως «γέννησε» πριν από περίπου 120 χρόνια το καλλιτεχνικό κίνημα art nouveau.
Ο πλούτος της αρχιτεκτονικής
Ψάχνετε για την ιδανική αφετηρία στο οδοιπορικό των Βρυξελλών; Ασυζητητί επιλέξτε την κεντρική μεσαιωνική πλατεία Grote Markt (Grande Place), στα όρια της Παλαιάς πόλης. Περιτριγυρισμένη από γοτθικά, μπαρόκ και art nouveau οικοδομήματα, η πλατεία-σύμβολο των Βρυξελλών μετρά πάνω από οκτώ αιώνες ζωής και ανέκαθεν αποτελούσε το κέντρο της τοπικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
Από τα 18 κτίρια που κυκλώνουν την ατμοσφαιρική πλατεία, την παράσταση κλέβουν το Δημαρχείο (L’ Hotel de Ville), η κατοικία Le Pigeon (τόπος διαμονής του Βικτόρ Ουγκό), το Παλάτι του Βασιλιά (Maison de Roi), το Παλάτι των Δουκών (Maison des Ducs de Brabant) και το Μέγαρο της Συντεχνίας των Αρτοποιών, όπου στεγάζεται σήμερα το γνωστό cafe «Roy d’ Espange».
Τα κανάλια του Αμστερνταμ αποτελούν ένα αξιοθέατο από μόνα τους.

Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Τα κανάλια του Αμστερνταμ αποτελούν ένα αξιοθέατο από μόνα τους. Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Αλλοι αξιόλογοι προορισμοί-αξιοθέατα της Παλαιάς πόλης είναι το διάσημο λιλιπούτειο μπρούντζινο άγαλμα-σιντριβάνι Manneken-Pis, η μικρή πλατεία Place du Grand Sablon (Grote Zavel), η φημισμένη εμπορική στοά-γκαλερί «Royal Galeries St-Hubert», ο Καθεδρικός ναός St. Michael & St. Gudula και το νεοαναγεννησιακού ρυθμού Χρηματιστήριο La Bourse.
Στην Ανω Πόλη των Βρυξελλών (γνωστή κι ως Βασιλική Συνοικία) επισκεφθείτε το Βασιλικό Παλάτι (Palais Royal), το Μέγαρο της Ακαδημίας (Palais de Academie), την εκκλησία Saint-Jacques-sur-Coudenberg, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (φιλοξενεί έργα των Φλαμανδών ζωγράφων Peter Paul Rubens και Pieter Bruegel the Elder), τα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών (Musees Royaux des Beaux-Artes) και το Παλάτι των Εθνών (Palais de la Nation).
Κι αφού φωτογραφηθείτε μπροστά στο σήμα κατατεθέν των Βρυξελλών, το μοναδικό Atomium, δώστε μια ειλικρινή απάντηση στον εαυτό σας, αν άξιζε τελικά τον κόπο να ταξιδέψετε στην παρεξηγημένη πρωτεύουσα του Βελγίου…
Ο πλούτος της διαφορετικότητας
Είναι μια πόλη ζωντανή, δυναμική, με αρκετά πρωτοποριακό -αλλά ταυτόχρονα και συντηρητικό- πνεύμα, που τολμά ν’ αφήνει «μισάνοιχτο το παράθυρο» σε καθετί καινούργιο και διαφορετικό. Με 160 κανάλια, 90 νησιά, 1.300 γέφυρες και αμέτρητα ποδήλατα στους δρόμους του, το Αμστερνταμ αποπνέει έντονα -όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα- το άρωμα της πολυσυλλεκτικότητας, της ελευθερίας και της δημιουργικότητας.
Ενα από τα πιο φημισμένα coffee shop του Αμστερνταμ είναι το «Bulldog’s».

Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Ενα από τα πιο φημισμένα coffee shop του Αμστερνταμ είναι το «Bulldog’s». Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Αναδύοντας τη σπάνια ατμόσφαιρα μιας νεανικής καλλιτεχνικής πρωτεύουσας, η ολλανδική μητρόπολη αριθμεί μόνο φανατικούς επισκέπτες και συγκαταλέγεται (μαζί με τη Βαρκελώνη και το Βερολίνο) στους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς των νέων της Ευρώπης. Σ’ αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν άλλωστε τα μοντέρνα night-clubs, εστιατόρια και bars, η κάνναβη και η διάχυτη χαλαρότητα των διάσημων coffee shops, τα τολμηρά sex-shops και οι οίκοι ανοχής της περίφημης συνοικίας Red Light District.
Με ξέφρενη νυχτερινή ζωή και αναρίθμητες προτάσεις (ερωτικής) διασκέδασης για κάθε γούστο και επιθυμία, η «Βενετία του Βορρά» προσφέρει -χάρη κυρίως στην ελαστικότητα του νομοθετικού πλαισίου της χώρας- όσα τυπικά απαγορεύονται σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.
Οπως προφανώς αντιλαμβάνεστε, από τους 3.500.000 τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Αμστερνταμ, λίγοι είναι εκείνοι που έρχονται αποκλειστικά και μόνο να γνωρίσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τις παγκοσμίου ενδιαφέροντος εκθέσεις των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων και τα ενημερωμένα μουσεία της πόλης.
Ποδηλατάδα στα μουσεία
Σε περίπτωση πάντως που ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία των επισκεπτών, είναι σίγουρο πως έχετε πολλά να δείτε και να κάνετε κατά τη διάρκεια της παραμονή σας στη «Βασίλισσα της Τουλίπας». Και δεν μιλάμε φυσικά μόνο για μια ρομαντική βόλτα με πλοιάριο στα υδάτινα μονοπάτια της ολλανδικής πρωτεύουσας ή μια ευχάριστη περιπλάνηση με νοικιασμένο ποδήλατο στο κέντρο της πόλης.
Τα Βασιλικά Ανάκτορα βρίσκονται στην πλατεία Dam κι είναι το πιο επιβλητικό οικοδόμημα της πόλης.

Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Τα Βασιλικά Ανάκτορα βρίσκονται στην πλατεία Dam κι είναι το πιο επιβλητικό οικοδόμημα της πόλης. Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Τα πολυάριθμα μουσεία και οι γκαλερί του Αμστερνταμ κρύβουν ανεκτίμητους θησαυρούς τέχνης, που τους αποκαλύπτουν σε όσους θέλουν να θαυμάσουν τις αξεπέραστες δημιουργίες καταξιωμένων καλλιτεχνών. Στην Πλατεία των Μουσείων (Museumplein) βρίσκονται τρία από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης: το Μουσείο Rijksmuseum (το εντυπωσιακότερο μουσείο τέχνης και ιστορίας της πρωτεύουσας), το Μουσείο Van Gogh (φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή με περίπου 200 πίνακες του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου) και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Stedelijk, με έργα μοντέρνας τέχνης των Mondrian, Kandinskij, Klee και Matise.
Ο μουσειακός χάρτης της πόλης περιλαμβάνει ακόμα το Μουσείο Σεξ (Museum Sex Amsterdam), το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Science Center Nemo, το Εβραϊκό Μουσείο (Jewish Historical Museum Amsterdam) και το Μουσείο Χασίς - Μαριχουάνας (Hash Marihuana & Hemp Museum).
Γνωρίστε το ιστορικό πρόσωπο της πόλης, συνεχίζοντας με τα αξιοθέατα της πλατείας Dam. Απαθανατίστε με τον φωτογραφικό σας φακό τα Βασιλικά Ανάκτορα του 17ου αιώνα, τη γοτθικού ρυθμού εκκλησία Neuwe Kerk του 15ου αιώνα, το άγαλμα του Ατλαντα, τον Πύργο με το καμπαναριό και το Εθνικό Μνημείο, ενώ η επίσκεψη στο παράρτημα του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων της «Madame Tussaud» θεωρείται απαραίτητη.
Η γεμάτη ποδήλατα και κανάλια πόλη του Αμστερνταμ, πέρα από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, φημίζεται επίσης για τις αγορές της. Στην υπαίθρια αγορά λουλουδιών Bloeman-markt και στο παζάρι Waterlooplei, μπορείτε να σπαταλήσετε τον χρόνο σας περπατώντας ανάμεσα σε τουλίπες και βολβούς φυτών, αντίκες, τρόφιμα, είδη ρουχισμού και καλαίσθητα σουβενίρ.
Πανοραμική άποψη της συνοικίας Grund, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα αγαπημένο στέκι της τοπικής νεολαίας.

Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Πανοραμική άποψη της συνοικίας Grund, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα αγαπημένο στέκι της τοπικής νεολαίας. Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Ρομαντικό στολίδι του Μεσαίωνα
Για τη συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων η πόλη του Λουξεμβούργου θεωρείται -μετά τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο- μία από τις επίσημες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διόλου τυχαία, αφού στο μοντέρνο προάστιο Kirchberg της πόλης βρίσκονται οι έδρες σημαντικών ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως της Γενικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Κομισιόν.
Αντίθετα, στην αναφορά της πρωτεύουσας του Λουξεμβούργου, στους περισσότερους ταξιδιώτες δημιουργούνται μερικοί πολύ συγκεκριμένοι συνειρμοί: καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά αρχιτεκτονήματα, επισφαλής φορολογικός παράδεισος, υψηλό οικονομικό επίπεδο, ζηλευτή ποιότητα ζωής, έδρα τραπεζικών ιδρυμάτων, παλαιό ιστορικό κέντρο, διάχυτος ρομαντισμός, υποδειγματική καθαριότητα και τάξη…
H πρωτεύουσα του μικρότερου κράτους της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μια πόλη που διαθέτει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα στον ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό χάρτη και καμαρώνει για την αρκετά σταθερή και εδραιωμένη σχέση που έχει με τον επιλεκτικό τουρισμό. Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους του κομψού Λουξεμβούργου, θα αντικρίσετε μια μικρή κοσμοπολίτικη πόλη 100.000 ατόμων που κινείται σε νωχελικούς ρυθμούς καθημερινότητας και «καλοπιάνει» τους επισκέπτες της με το ευχάριστο κλίμα ηρεμίας και χαλάρωσης που τη χαρακτηρίζουν.
Το ιδιαίτερο γνώρισμα της -χωρισμένης σε δύο επίπεδα- πρωτεύουσας είναι η υψομετρική διαφορά που παρουσιάζει. Το άνω τμήμα της πόλης απλώνεται σ’ ένα βραχώδες ύψωμα 300 μ., ενώ στους πρόποδές του, εκεί που κυλούν τα νερά τους οι ποταμοί Petrusse και Alzette, βρίσκονται κτισμένες οι γραφικές συνοικίες Grund και Clausen της Παλαιάς πόλης.
Στη λουξεμβουργιανή πρωτεύουσα, οι εικόνες και η ατμόσφαιρα σας μεταφέρουν αιώνες πίσω.

Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
 Στη λουξεμβουργιανή πρωτεύουσα, οι εικόνες και η ατμόσφαιρα σας μεταφέρουν αιώνες πίσω. Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Το ιστορικό κέντρο και οι πλατείες
Ξεκινήστε τη γνωριμία με το ιστορικό κέντρο της Ανω πόλης από την πλατεία Place de la Constitution, που «εποπτεύει» το φαράγγι του ποταμού Petrusse και φιλοξενεί το μνημείο της Χρυσής Κυρίας που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες στρατιώτες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε κοντινή απόσταση από την Place de la Constitution δεσπόζει η Γέφυρα του Αδόλφου, η πιο γνωστή από όλες τις γέφυρες της πόλης.
Επόμενη στάση στην γραφική πλακόστρωτη πλατεία Place Guillaume II. Εδώ, το Παλάτι του Μεγάλου Δούκα και το Δημαρχιακό Μέγαρο συντηρούν τη ρομαντική ατμόσφαιρα του κέντρου. Επισκεφθείτε επίσης το καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης (κτισμένο το 963 μ.Χ.), που εντυπωσιάζει με τα στιβαρά τείχη, τις θολωτές σήραγγες, τις μεσαιωνικές επάλξεις και τα υπόγεια περάσματά του.
Αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για το Μουσείο Ιστορίας της Πόλης (Luxembourg City History Museum), τον Καθεδρικό Ναό και την εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ. Ικανοποιήστε τις καταναλωτικές επιθυμίες σας στους δύο πλακόστρωτους δρόμους του κέντρου (Grand Rue και Rue de la Poste) και επιλέξτε την κεντρική πλατεία Place d’Armes με τα υπαίθρια καφέ-εστιατόριά της για μια στάση αναζωογόνησης.
Για τη μετάβαση στη γραφική συνοικία Grund της Κάτω πόλης έχετε δύο επιλογές: να περπατήσετε στο πλακόστρωτο κατηφορικό μονοπάτι Corniche ή να χρησιμοποιήσετε το μοντέρνο γυάλινο ασανσέρ που υπάρχει μέσα στον βράχο. Η βραδινή διασκέδαση είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Grund, που χάρη στα πάμπολλα μοδάτα εστιατόρια και μπαρ, έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σ’ ένα αγαπημένο στέκι της τοπικής νεολαίας.
Το Παλάτι του Δούκα είναι από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης του Λουξεμβούργου, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Το Παλάτι του Δούκα είναι από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης του Λουξεμβούργου, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Μουσείο Van Gogh
Με 200 πίνακες και 500 σχέδια του Ολλανδού ζωγράφου Van Gogh, είναι το διασημότερο και πιο δημοφιλές μουσείο της Ολλανδίας. Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας και τις τιμές των εισιτηρίων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vangoghmuseum.com).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Στην πόλη του Λουξεμβούργου συστήνονται τα ξενοδοχεία
«Grand Hotel Cravat» (00352 221975, www.hotelcravat.lu), «Le Royal Luxembourg» (00352 241616, www.leroyal-luxembourg.com) και «Carlton» (00352 299660, www.carlton.lu).
Στο Αμστερνταμ επιλέξτε τα ξενοδοχεία
«Estherea Hotel» (0031 20 6239001, www.estherea.nl), «Park Hotel Amsterdam» (0031 20 6711222, www.parkhotel.nl) και «Piet Hein» (0031 20 6627205,www.hotelpiethein.nl).
Στις Βρυξέλλες προτείνονται τα ξενοδοχεία
«Amigo» (0032 25474747, www.hotelamigo.com), «NH Brussels Carrefour del’ Europe» (0032 25049400, www.carrefourhotel.be) και «The Dominican Hotel» (0032 22030808, www.thedominican.be).
Το δημαρχιακό μέγαρο της λουξεμβουργιανής πρωτεύουσας βρίσκεται στην πλατεία Guillaume II.

Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
Το δημαρχιακό μέγαρο της λουξεμβουργιανής πρωτεύουσας βρίσκεται στην πλατεία Guillaume II. Φωτογραφία: Κωνσταντινος Μητσάκης
ΦΑΓΗΤΟ
Στο Λουξεμβούργο συστήνονται τα εστιατόρια
«Claire-fontaine», «Le Sud» και «Ma Langue Sourit». Στο Αμστερνταμ δειπνήστε στα εστιατόρια «Vinkeles», «Ciel Bleu» και «La Rive». Στις Βρυξέλλες προτείνονται τα εστιατόρια «Le Rabassier», «Comme Chez Soi» και «Le Chou de Bruxelles».
Κείμενο-Φωτογραφίες: Κωνσταντινος Μητσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: