καλα ταξιδια και ειδικα αυτη την εποχη να γνωρισουμε την Πατριδα μας *

online διαδρομες, ταξιδια, περιηγησεις, οδοιπορικα απο τα αρχαια χρονια μεχρι τις μερες μας...με περιηγητη τον Πάνο Σ. Αϊβαλή
Η Φωτό Μου
......................................γυρίζουμε και γνωρίζουμε την πανέμορφη Ελλάδα για να μένουν και τα ευρώ στη Ελλάδα ...
...........................................................Ενθετο περιοδικό της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" *
email επικοινωνιας: kepeme@gmail.com

~~

~~
....με βάρκα την ελπίδα για μακρινά ταξίδια

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Αμστερνταμ: πολύχρωμο με κανάλια, τουλίπες που πλημμυρίζουν τις αγορές των λουλουδιών, ποδήλατα δίνουν χρώμα μέρα και νύχτα...


Οι προσόψεις των σπιτιών καθρεφτίζονται στα κανάλια, τουλίπες πλημμυρίζουν τις αγορές των λουλουδιών, ποδήλατα δίνουν χρώμα στους στενούς δρόμους
Το κέντρο της πόλης είναι ένας χαριτωμένος λαβύρινθος από στενούς δρόμους, κανάλια και πλατείες. Ξεκινώντας την περιπλάνηση από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό θα βρεθείτε σύντομα στην πλατεία Νταμ με το εντυπωσιακό κτίριο του παλατιού που στέκεται δίπλα στη γοτθική αυστηρότητα της Νέας Εκκλησίας.
Χαρακτηριστική ολλανδική αρχιτεκτονική στο τεράστιο κτίριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού.

Ενα πέρασμα από το εμπορικό κέντρο Magna Plaza αξίζει τον κόπο. Κομψές μπουτίκ και μαγαζιά με σουβενίρ είναι συγκεντρωμένα στο τριώροφο κτίριο του παλιού ταχυδρομείου, που διατηρεί το αρχιτεκτονικό ύφος και την πολυτέλεια του δέκατου ένατου αιώνα. Η πιο διάσημη ίσως περιοχή της σύγχρονης πόλης απλώνεται γύρω από το επιβλητικό κτίριο της Παλιάς Εκκλησίας.

Το εντυπωσιακό κτίριο του Riksmuseum φιλοξενεί τα αριστουργήματα των Ολλανδών ζωγράφων.
Κάτω από τη σκιά των γοτθικών πύργων οι ιέρειες του αγοραίου έρωτα στέκονται ανέκφραστες πίσω από παράθυρα χωρίς κουρτίνες. Sex-shops με εμπορεύματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία και μικρά καφέ όπου η μαριχουάνα πωλείται ελεύθερα, αλλά το αλκοόλ απαγορεύεται, συμπληρώνουν το σκηνικό που αντικατοπτρίζει τη χαρακτηριστική ανεκτικότητα της ολλανδικής κοινωνίας.
Αφήνοντας πίσω σας τη γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια θα περάσετε από τη Rembrandtplein, την περιοχή με τις σοφιστικέ μπουτίκ και τις μοντέρνες γκαλερί για να φτάσετε στον κόσμο της τέχνης.
Το Αμστερνταμ είναι περήφανο για τα 40 μουσεία του, από τα οποία τα τρία μεγαλύτερα, το Εθνικό, το Μουσείο Βαν Γκογκ και το Μοντέρνας Τέχνης είναι συγκεντρωμένα γύρω από μια πλατεία.
«Κρουαζιέρα» στα κανάλιαΗ συνοικία Γιορντάν στη δυτική πλευρά της πόλης θα σας δείξει το «ήρεμο πρόσωπο» του Αμστερνταμ. Καλλιτέχνες και διανοούμενοι έχουν επισκευάσει τα παραδοσιακά τριώροφα σπίτια με τα μακρόστενα παράθυρα και τα περίτεχνα αετώματα και η γειτονιά που δεν περιλαμβάνεται στις συνηθισμένες τουριστικές διαδρομές είναι μια όαση ηρεμίας με γραφικά κανάλια και μικρές ξύλινες γέφυρες. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το σπίτι-μουσείο της Αννας Φρανκ.
Εξαιρετική ιδέα για μια... αναπαυτική βόλτα είναι η περιήγηση με τα τουριστικά καραβάκια που κάνουν τον γύρο της πόλης μέσα από τα κανάλια. Θα σας δώσει την ευκαιρία να παρατηρήσετε τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της ολλανδικής αρχιτεκτονικής, αλλά και να δείτε από κοντά τα περίφημα boat-houses, μια πρωτοποριακή ιδέα των ευρηματικών Ολλανδών που αντιμετωπίζουν έτσι με επιτυχία το στεγαστικό πρόβλημα. Τα «Βrown Cafe» βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης. Είναι τα παλιά καφενεία εκεί που οι ντόπιοι συχνάζουν όλες τις ώρες της ημέρας κι οφείλουν το όνομά τους στη σκοτεινή απόχρωση των, ποτισμένων από τη νικοτίνη, τοίχων. Εκτός από μπίρα αξίζει να δοκιμάσετε jenever - δυνατό απόσταγμα που θυμίζει τζιν. Ενα από τα πιο γνωστά στο κέντρο της πόλης είναι το Cafe Luxembourg στην πλατεία Spui.
Οι υπαίθριες αγορές έχουν μεγάλη παράδοση στο Αμστερνταμ. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε την Bloemenmarkt, τη διάσημη πλωτή αγορά λουλουδιών και τη Waterlooplein, για μεταχειρισμένα ρούχα, εξωτικά κοσμήματα και σουβενίρ. Η μεγαλύτερη αγορά της πόλης, όπου ψωνίζουν περισσότερο ντόπιοι παρά τουρίστες, είναι η Albert Cuypmarkt και βρίσκεται στην περιοχή Pijp. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα αγορά στήνεται κάθε Δευτέρα στη γειτονιά Jordan, κοντά στην είσοδο της εκκλησίας Νoordkerk.
Το μεγαλύτερο πολυκατάστημα είναι το De Bijenkorf, που θεωρείται το ολλανδικό Harrods. Ομορφα αντικείμενα και είδη σπιτιού σε πολύ χαμηλές τιμές θα βρείτε στην αλυσίδα των καταστημάτων Ηema.
Χρήσιμες διευθύνσεις στο διαδίκτυο: www.timeout.com/amsterdam, http://www.amsterdam.nl/.
*από την εφημ. ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: