καλα ταξιδια και ειδικα αυτη την εποχη να γνωρισουμε την Πατριδα μας *

online διαδρομες, ταξιδια, περιηγησεις, οδοιπορικα απο τα αρχαια χρονια μεχρι τις μερες μας...με περιηγητη τον Πάνο Σ. Αϊβαλή
Η Φωτό Μου
......................................γυρίζουμε και γνωρίζουμε την πανέμορφη Ελλάδα για να μένουν και τα ευρώ στη Ελλάδα ...
...........................................................Ενθετο περιοδικό της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" *
email επικοινωνιας: kepeme@gmail.com

~~

~~
....με βάρκα την ελπίδα για μακρινά ταξίδια

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Αντιδρούν οι φτωχές χώρες σε σχέδιο της Δανίας για το κλίμα

Διχασμένοι οι συμμετέχοντεςΚοπεγχάγη:
Οι πρώτες διαφωνίες έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, με αφορμή κείμενο της Δανίας που φαίνεται να φέρνει σε μειονεκτική θέση τις φτωχότερες χώρες. Αυτές ζητούν να επωμιστούν τα πιο πλούσια κράτη μεγαλύτερο κόστος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η διαφωνία ξέσπασε εξαιτίας κειμένου της Δανίας, η οποία φιλοξενεί τη Διάσκεψη, που διέρρευσε την Τρίτη. Πολλοί λένε ότι το κείμενο αυτό θέτει εμπόδια στις πιο φτωχές χώρες, ζητώντας από τις πιο πλούσιες χώρες να μειώσουν λιγότερο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ προβλέπει πιο σκληρούς περιορισμούς για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι πιο φτωχές χώρες θεωρούν ότι μεγάλο βάρος από τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πέφτει στους ώμους τους. Ζητούν οικονομική βοήθεια για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της θέρμανσης του πλανήτη.

Το κείμενο της Δανίας προβλέπει μία νέα συμφωνία.
Την ίδια ώρα, στους διαδρόμους της Διάσκεψης έχει κάνει την εμφάνισή του και ένα άλλο κείμενο που αποδίδεται στην Κίνα, το οποίο προβλέπει επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Ενώ το κείμενο της Δανίας προβλέπει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν έως το 2020 και στη συνέχεια θα μειωθούν, θέτοντας ως στόχο την μείωση κατά 50% των εκπομπών αυτών μέχρι το 2050 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990).
Σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών, αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές αερίων στη Δύση θα μπορούν να είναι μεγαλύτερες από ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμβάλλοντας σε αυτήν την «ανισότητα» που έχει διχάσει τη Διάσκεψη.
«Οι στόχοι θα πρέπει να έχουν αυξημένες φιλοδοξίες και να ακολουθούν τα όσα λέει η επιστήμη» δήλωσε ο Αντόνιο Χιλ της Όξφαμ, λέγοντας ότι οι βιομηχανικές χώρες θα πρέπει να προσφέρουν μεγαλύτερη μείωση εκπομπών αερίων από ότι έχουν κάνει μέχρι σήμερα.
Το σχέδιο των αναπτυσσόμενων χωρών προβλέπει πιο φιλόδοξους στόχους για τις ανεπτυγμένες χώρες για τα επόμενα πέντε με οκτώ χρόνια, ενώ η δράση των αναπτυσσόμενων χωρών θα καθορίζεται σε ξεχωριστή συμφωνία, αλλά δεν θα είναι νομικά δεσμευτική όπως εκείνη για τις ανεπτυγμένες χώρες, μιας και δεν αναφέρει συγκεκριμένους στόχους.
Παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα δύο κείμενα, ορισμένοι αξιωματούχοι είναι καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι αυτά δεν είναι επίσημα κείμενα.
«Δεν έχουν εγκυρότητα» δήλωσε ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Αρτουρ Ρουντζ-Μέτσγκερ. «Είναι μόνο ένα κομμάτι χαρτί. Τα μόνα κείμενα που έχουν εγκυρότητα είναι αυτά που τίθενται υπό διαπραγμάτευση» πρόσθεσε.
Διπλωμάτες αναπτυσσόμενων χωρών, αναφέρουν, πάντως, ότι το κείμενο της Δανίας έχει προκαταβάλλει τις διαπραγματεύσεις.
*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: