καλα ταξιδια και ειδικα αυτη την εποχη να γνωρισουμε την Πατριδα μας *

online διαδρομες, ταξιδια, περιηγησεις, οδοιπορικα απο τα αρχαια χρονια μεχρι τις μερες μας...με περιηγητη τον Πάνο Σ. Αϊβαλή
Η Φωτό Μου
......................................γυρίζουμε και γνωρίζουμε την πανέμορφη Ελλάδα για να μένουν και τα ευρώ στη Ελλάδα ...
...........................................................Ενθετο περιοδικό της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" *
email επικοινωνιας: kepeme@gmail.com

~~

~~
....με βάρκα την ελπίδα για μακρινά ταξίδια

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Η πλειοψηφία των τουριστών νέοι και οικονομικά στριμωγμένοι...

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝΝέοι και οικονομικά στριμωγμένοι είναι οι περισσότεροι τουρίστες που έρχονται για ολιγοήμερες, πλέον, διακοπές στην Ελλάδα, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο από 58 έως και 67 ευρώ ημερησίως. Φειδωλοί εμφανίζονται οι Ολλανδοί και «απλοχέρηδες» οι Αμερικανοί τουρίστες, αν και, γενικά, οι φτωχότεροι έχουν πολλαπλασιαστεί και οι έχοντες ή κατέχοντες δηλώνουν μικρότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα οι ημερήσιες δαπάνες να περιοριστούν κατά 20,7% σε διάστημα ενός χρόνου. Ένας στους τέσσερις επισκέπτες ξοδεύει λιγότερα από 25 ευρώ την ημέρα…
Αυτό προκύπτει από έρευνα μεταξύ 2.030 τουριστών που αναχώρησαν από τα αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος, Μακεδονία, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Ρόδου κατά την περίοδο 10 Αυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου 2009, που δημοσιοποίησε χτες το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).


Συγκεκριμένα, εξετάστηκε το προφίλ των επισκεπτών από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Βέλγιο, καθώς οι χώρες αυτές συμμετέχουν με ποσοστό 53% στο σύνολο των αφίξεων στην Ελλάδα. Από την ανάλυση των στοιχείων με βάση τις συνεντεύξεις που έκαναν εξειδικευμένοι ερευνητές προέκυψαν τα εξής: Το 5,5% των ερωτηθέντων έχει ηλικία κάτω των 20 ετών, το 49,9% έχει ηλικία μεταξύ 20 και 39 ετών, 38,4% μεταξύ 40 και 59 ετών, και μόνο το 6,2% είναι άνω των 60 ετών δίνοντας μέση ηλικία τα 37,9 έτη. Κατά μέσο όρο συνταξιδεύουν 2 άτομα, εκ των οποίων, κατά μέσο όρο, ένας στους έξι είναι ανήλικος. Ο μέσος αριθμός διανυκτερεύσεων των επισκεπτών της χώρας μας ανήλθε το 2009 σε 11,2 διανυκτερεύσεις. Η συνηθέστερη διάρκεια παραμονής είναι 7 διανυκτερεύσεις με ποσοστό εμφάνισης 21,9%, 14 διανυκτερεύσεις (19%), που το καλοκαίρι του 2009 σημείωσαν αύξηση λόγω των προσφορών των ξενοδοχείων και 10 διανυκτερεύσεις (13%).
Οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ παρουσιάζουν την υψηλότερη μέση δαπάνη ταξιδιού ανά άτομο, που ανέρχεται σε 2.632 ευρώ, ενώ για τους επισκέπτες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μέση δαπάνη ανά άτομο κυμαίνεται από 1.079 ευρώ (Ολλανδία) έως 1.584 ευρώ (Βέλγιο). Οι δαπάνες αυτές επιμερίστηκαν στα ποσά που δαπανήθηκαν στη χώρα τους και στα ποσά που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα. Η μέση δαπάνη ανά άτομο, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στα 652 ευρώ και κυμαίνεται για τις χώρες της Ε.Ε., από 468 ευρώ για τους Ολλανδούς έως 766 ευρώ για τους Σουηδούς, και για τους Αμερικάνους στα 1.123 ευρώ. Η ημερήσια δαπάνη των τουριστών στην Ελλάδα, ανέρχεται για τους επισκέπτες από τις χώρες της Ε.Ε. στα 61 ευρώ, και κυμαίνεται από 50 ευρώ για τους Ολλανδούς έως 81 ευρώ για τους Γάλλους, ενώ οι Αμερικάνοι ξοδεύουν στη χώρα μας κατά μέσο όρο 97 ευρώ.
Όσον αφορά τα αεροδρόμια αναχώρησης, η υψηλότερη μέση ημερήσια δαπάνη εμφανίζεται στους τουρίστες που αναχώρησαν από τα αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος και της Ρόδου και ακολουθούν το αεροδρόμιο Μακεδονία με 54 ευρώ, του Ηρακλείου με και της Κέρκυρας.
Συγκρίνοντας τα ευρήματα της εφετινής έρευνας με τα αντίστοιχα του 2008, διαπιστώνεται η αύξηση του ποσοστού των επισκεπτών της χώρας μας που προέρχονται από τις μέσες και κατώτερες κοινωνικές τάξεις με μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ
 Εφ. «Η ΑΥΓΗ» 10.12.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: