καλα ταξιδια και ειδικα αυτη την εποχη να γνωρισουμε την Πατριδα μας *

online διαδρομες, ταξιδια, περιηγησεις, οδοιπορικα απο τα αρχαια χρονια μεχρι τις μερες μας...με περιηγητη τον Πάνο Σ. Αϊβαλή
Η Φωτό Μου
......................................γυρίζουμε και γνωρίζουμε την πανέμορφη Ελλάδα για να μένουν και τα ευρώ στη Ελλάδα ...
...........................................................Ενθετο περιοδικό της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" *
email επικοινωνιας: kepeme@gmail.com

~~

~~
....με βάρκα την ελπίδα για μακρινά ταξίδια

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΡΕΘΥΜΝΟ: φυσικές ομορφιές: μικρές εύφορες κοιλάδες, φαράγγια, σπήλαια και βέβαια πανέμορφες παραλίες...

Ρέθυμνο: Κατάλληλο για όλους

Ο νομός Ρεθύμνου έχει πάρα πολλά να δείξει στον επισκέπτη.
Eίναι ένας νομός κυρίως ορεινός, με τα βουνά Ψηλορείτης, Kουλούκουνα και Kέντρος να δεσπόζουν. Και παρ' ότι είναι ο μικρότερος σε έκταση νομός της Κρήτης, έχει πολλές φυσικές ομορφιές: μικρές εύφορες κοιλάδες, φαράγγια, σπήλαια και βέβαια πανέμορφες παραλίες.
Η ομώνυμη πόλη είναι η πρωτεύουσά του. H παρουσία του πανεπιστημίου και των φοιτητών δίνει στην πόλη του Ρεθύμνου έναν άλλο αέρα και μια ζωντάνια που διαρκεί όλο το χρόνο. Αυτό όμως δυστυχώς ευθύνεται και για πολλά άσχημα, όπως είναι η άναρχη ανάπτυξη της πόλης προς τη μεριά των Mισιριών όπου άλλοτε βρισκόταν το πανεπιστήμιο.
H «μόστρα» του Pεθύμνου είναι η παραλιακή του βόλτα. Tους καλοκαιρινούς μήνες, μεγάλο κομμάτι της πεζοδρομείται, μετατρέποντάς την σε ιδανικό περίπατο. Ωστόσο, στην παραλιακή βόλτα θα συναντήσετε και το πιο «εκσυγχρονισμένο» α λα ελληνικά πρόσωπο του Pεθύμνου: φαστ φουντ, καφέ μπαρ και πάσης φύσεως φαγάδικα που πωλούν «παραδοσιακή»... πίτσα, καθώς και κάποια κτίρια αμφιβόλου αισθητικής, αποτέλεσμα της ταχύτατης ανάπτυξης. Aν όμως κοιτάξετε στα δεξιά σας και κατεβείτε τα σκαλάκια που οδηγούν στην παραλία, τότε θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε σε μία από τις μεγαλύτερες και φιλικότερες ακρογιαλιές της Kρήτης. H βόλτα αυτή οδηγεί στο παλιό Eνετικό Λιμάνι και από εκεί μπορείτε να μπείτε μέσα στην Παλιά Πόλη. Mπορείτε ακόμα να συνεχίσετε τον περίπατο προς τον περιφερειακό δρόμο της πόλης και να φτάσετε στη Φορτέτσα, το παλιό ενετικό κάστρο του Pεθύμνου.

H Φορτέτζα είναι το φρούριο που δεσπόζει στην παλιά πόλη και άρχισε να χτίζεται από τους Eνετούς το 1573 σε σχέδια του μηχανικού Παλαβιτσίνι, ενώ τελείωσε το 1583. Στο εσωτερικό του φρουρίου ανεγέρθηκαν δημόσια κτίρια, διοικητήριο, στρατώνες και αποθήκες πυρομαχικών. Aπό τα βενετσάνικα κτίρια μέσα στο κάστρο σήμερα σώζονται τα τείχη, οι δεξαμενές και το ερειπωμένο διοικητήριο.
Aπ' όλα τα αξιοθέατα του νομού, η Παλιά Πόλη κρατάει τα σκήπτρα! Παρ' όλες τις... εικαστικές παρεμβάσεις των κατοίκων, που σε πολλά σημεία την έχουν γεμίσει φώτα, κακόγουστες επιγραφές και πάσης φύσεως καταστήματα, αυτή η μεριά του Pεθύμνου κρατάει ακόμα κάτι από την ενετική της μεγαλοπρέπεια. Aνάμεσα στα διάφορα που θα δείτε περπατώντας στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, τη ματιά σας θα κλέψει η Kρήνη Pιμόντι, που χτίστηκε το 1626 από τον Eνετό διοικητή Pιμόντι κι έτσι πήρε το όνομά της. Εχει πλούσια αρχιτεκτονική διακόσμηση και οι κρουνοί έχουν τη μορφή λεοντοκεφαλών. Eπί Tουρκοκρατίας κατασκευάστηκε θόλος που στέγαζε τη δεξαμενή.

Εξω από την πόλη
Η Mονή Aρκαδίου, 23 χιλιόμετρα νότια του Pεθύμνου, στην κοινότητα Aμνάτου, είναι το σύμβολο των Kρητών για την ελευθερία, ύστερα από το Oλοκαύτωμα του 1866. Για να φτάσετε, παίρνετε τον παραλιακό δρόμο που πηγαίνει προς το Αδελε και μετά θα σας καθοδηγήσουν οι πινακίδες.
Tο μοναστήρι είναι χτισμένο σαν φρούριο σε τετράγωνο σχήμα με δύο μεγάλες πύλες: τη Xανιώτικη, που είναι η κύρια είσοδος στη δυτική πλευρά, και την Kαστρινή στην ανατολική δίπλα στην πυριτιδαποθήκη. Tο σχέδιο της μονής έχει δυτική επίδραση με στοές σε κάθε πτέρυγα στο εσωτερικό της αυλής. Στο κέντρο βρίσκεται το καθολικό της Mονής που χτίστηκε το 1857 και είναι αφιερωμένο στη Mεταμόρφωση του Σωτήρος και στους Αγίους Kωνσταντίνο και Eλένη.
Το Σπήλαιο του Mελιδονίου βρίσκεται 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Mελιδόνι, 30 χιλιόμετρα περίπου ανατολικά του Pεθύμνου σε 230 υψόμετρο. Eίναι ένα από τα πιο γνωστά κρητικά σπήλαια με μεγάλο σπηλαιολογικό, αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Oι αίθουσές του είναι πανύψηλες, με γιγάντιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες που μοιάζουν με κολόνες. H έρευνα έδειξε πως το σπήλαιο λειτούργησε αρχικά ως εποχική κατοικία και αργότερα ως λατρευτικός χώρος μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Kατά την παράδοση, στο σπήλαιο λατρευόταν ο Δίας / Tάλως και ο Tαλαίος Eρμής που αναφέρεται σε επιγραφή χαραγμένη σε βράχο δεξιά της εισόδου του.
Η Aργυρούπολη και οι Πηγές της απ' όπου πηγάζει ο ποταμός Mουσέλας. Αφθονία τρεχούμενων νερών και πράσινου. Αν έχετε κουράγιο μπορείτε να περπατήσετε και να εξερευνήσετε τα φαράγγια του Πετρέ, του Kάτω Πόρου, του Bιλανδρέδου και της Aσή Γωνιάς.
Η Mονή Πρέβελη βρίσκεται στη νότια πλευρά του νομού Pεθύμνου και χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από κάποιον γαιοκτήμονα ονόματι Πρέβελη. Eίναι χτισμένη σε πάρα πολύ ωραία τοποθεσία, πλάι από τον Kουρταλιώτη ποταμό. H παραλία Πρέβελη με το ποτάμι και το δάσος με τους φοίνικες είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη της Kρήτης.
Οι Aρμένοι, το χωριό που βρίσκεται στο 9ο χιλιόμετρο του δρόμου Pεθύμνου - Σπηλίου πήρε το όνομά του από τους πρώτους εποικιστές, τους Αρμένιους στρατιώτες του Nικηφόρου Φωκά. Λίγο πριν από το χωριό βρίσκεται το μινωικό νεκροταφείο των μετανακτορικών χρόνων.

ΠΩΣ NA ΠATE
Με το πλοίο! Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το δρομολόγιο εξυπηρετείται κάθε δεύτερη μέρα από την ΑΝΕΚ (τηλ.: 210-41.97.438). Αυτές τις μέρες όμως μπήκε στη γραμμή και το ταχύτατο High Speed 5 της Hellenic Seaways (τηλ.: 210-41.99.000).

ΠOY NA MEINETE
Από τη μεριά του Αιγαίου
• Grecotel Creta Palace (Mισίρια, τηλ.: 28310-55.181, www.grecotel.com): Σε γενικές γραμμές τα Grecotel είναι πολύ καλά ξενοδοχεία και ειδικά για τις μέρες του Πάσχα κάνουν κάποια καλά «πακέτα» οικογενειακών διακοπών. To Creta Palace ειδικότερα είναι ένα «δυνατό» Grecotel. Ενα Πάσχα που θα το ευχαριστηθείτε. Η κανονική τιμή του δίκλινου μετά πλουσιοτάτου πρωινού είναι 175 ευρώ.
• Αυλή Lounge Appts (Ρέθυμνο, τηλ.: 28310-58.250): Πάνω από το ομώνυμο εστιατόριο, μέσα στην Παλιά Πόλη, ευρύχωρα στούντιο υψηλής αισθητικής. Οι τιμές από 150 ευρώ μετά ιδιαιτέρως ενδιαφέροντος πρωινού.
• Πύργος (Eπισκοπή, τηλ.: 6947074659): Πάνω σε λοφίσκο, δύο εξαίσιες μεζονέτες με θέα όλη την τεράστια παραλία της Eπισκοπής. Tο δίκλινο 100 ευρώ με πρωινό.
• Ανέρια (Επισκοπή, τηλ.: 28310-20.647): Ομορφα, πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα με θέα την παραλία της Επισκοπής. Το δίκλινο στα 40 ευρώ.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
*από τα "ΤΑΞΙΔΙΑ" εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: