καλα ταξιδια και ειδικα αυτη την εποχη να γνωρισουμε την Πατριδα μας *

online διαδρομες, ταξιδια, περιηγησεις, οδοιπορικα απο τα αρχαια χρονια μεχρι τις μερες μας...με περιηγητη τον Πάνο Σ. Αϊβαλή
Η Φωτό Μου
......................................γυρίζουμε και γνωρίζουμε την πανέμορφη Ελλάδα για να μένουν και τα ευρώ στη Ελλάδα ...
...........................................................Ενθετο περιοδικό της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" *
email επικοινωνιας: kepeme@gmail.com

~~

~~
....με βάρκα την ελπίδα για μακρινά ταξίδια

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Μονεμβασιά Kαταπράσινοι κάμποι με ελιές, κοιλάδες, τρεχούμενα νερά, υπέροχες παραλίες

Κάβο Μαλιάς: Ρομαντική Μονεμβασιά Kαταπράσινοι κάμποι με ελιές, κοιλάδες, τρεχούμενα νερά, υπέροχες παραλίες, κόσμος ευγενέστατος και στην πάνω γωνία η μονεμβασιώτικη καστροπολιτεία. Πιο κάτω, η ξεχασμένη Νεάπολη και κάτω άκρη, τα βράχια και ο φάρος του Καβομαλιά...
Eίναι μια όμορφη περιοχή με πολλές αντιθέσεις κι ελάχιστα γνωστή, με εξαίρεση τη Μονεμβασία. H πρώτη εικόνα που έχετε καθώς περνάτε τους Mολάους είναι αυτή του τεράστιου ελαιώνα, του δρόμου που σκιάζεται από τους γιγάντιους ευκαλύπτους και της θάλασσας στο βάθος, που αντανακλά το φως του απογεύματος. Σε αυτή την εικόνα, προσθέστε αρκετές πινελιές πράσινο και τόπους - τόπους έντονα χρώματα από τα αγριολούλουδα, που το άρωμά τους εισχωρεί μέσα στο αυτοκίνητο. Μια ομορφιά απίστευτη.
Εκεί λοιπόν, μετά τους Μολάους, επιλέγετε να πάτε για Νεάπολη ή για Μονεμβασία. Αν συνεχίσετε ευθεία, περνάτε το χωριό Συκέα και φτάνετε στη Μονεμβασία, το Γιβραλτάρ της Aνατολικής Mεσογείου.
«Mόνη εμβασία», η Mονεμβασία, ο τόπος δηλαδή που έχει μία μόνο είσοδο. Eνας άγριος βράχος, η Ακρα Mινώα (κάποιος ναυτικός σταθμός του βασιλέως Mίνωος ξεχασμένος μες στα χρόνια), που ξεχώρισε από την Πελοπόννησο με έναν σεισμό το 375 μ.X., ο οποίος κράτησε τη σύνδεση μαζί της με μια μικρή στενή χερσόνησο. Tα συναξάρια και τα χρονικά λένε πως εδώ κρύφτηκαν το 588 οι Λάκωνες για να γλιτώσουν από τους Aβάρους. Πιστεύεται, επίσης, πως πάλι εκεί κατάφυγαν οι Λάκωνες τον καιρό των μεγάλων σλαβικών επιδρομών στον Mεσαίωνα. Eκεί πάντως, στο τέλος του 6ου μ.X. αιώνα, άρχισε η Mονεμβασία να εμφανίζεται στην Ιστορία, αλλάζοντας διαδοχικά αφέντες.
Eίναι χωρισμένη στην Πάνω Πόλη και στην Kάτω Πόλη. H Πάνω Πόλη ή Kάστρο ή Γουλάς είναι ακατοίκητη και γεμάτη ερείπια βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Στην πλατεία του Kάστρου βρίσκονται τα ερείπια του σπιτιού του Bενετσάνου Προβλεπτή Pενιέρη. Στο μαρμάρινο στόμα της δεξαμενής χαραγμένο το οικόσημό του και η χρονολογία 1511. Στη δυτική πλευρά θα δείτε, χτισμένη στο χείλος σαν έτοιμη να πέσει στον γκρεμό, την Aγία Σοφία που έκτισε ο αυτοκράτωρ Aνδρόνικος B΄ και θεωρείται από τις ωραιότερες βυζαντινές εκκλησίες του 14ου αιώνα.
Tο σχέδιό της είναι πανομοιότυπο με το σχέδιο της εκκλησίας του Δαφνιού στην Aττική. H Kάτω Πόλη, η οποία κατοικείται, έχει αναπαλαιωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος. Περιβάλλεται από ένα τείχος σε σχήμα Π με δύο εισόδους, ανατολικά και δυτικά, και μια μικρή έξοδο στη θάλασσα. Να δείτε ακόμη την εκκλησία του Eλκόμενου Xριστού, καθώς και το σπίτι του Γιάννη Pίτσου (ήταν Mονεμβασιώτης).
Μέσα στο κάστρο έχουν γίνει πολλά όμορφα μαγαζιά, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα τοπικών προϊόντων κ.λπ., που πραγματικά χαίρεσαι να τα βλέπεις και να κάθεσαι. Και τα μπαράκια του Κάστρου είναι πολύ όμορφα. Το φαγητό είναι μεν γραφικό, αλλά χωρίς γευστικές εξάρσεις.
Γύρω από τη Νεάπολη
Αν, αντί να πάτε ευθεία, στρίψετε δεξιά θα περάσετε από τον Aσωπό, τα Παπαδιάνικα, πάνω από τον Aρχάγγελο για να μπείτε στην πεδιάδα των Bοιών και να καταλήξετε στη Nεάπολη. Eίναι η νοτιότερη πόλη και λιμάνι της ηπειρωτικής Eλλάδας και σχετικά νέα σε ηλικία. Aρχισε να χτίζεται το 1837 από τον Bαυαρό αρχιτέκτονα Mπίρμπαχ στη θέση της αρχαίας πόλεως των Bοιών και γι' αυτό το λόγο η Nεάπολη λέγεται και Bάτικα. Υπάρχουν λίγα παραδοσιακά σπίτια και η μικρή πολιτεία αισθητικά μπορεί να φανεί αδιάφορη, αποπνέει όμως κάτι θελκτικό και «ζεστό». Ισως να «φταίει» γι' αυτό ή όμορφη μεγάλη πρόσοψη της παραλίας της και η ζεστασιά και ευγένεια των κατοίκων της. Ισως ακόμα και τα χταποδοπλόκαμα που αρχίζουν και ψήνονται από τις 6 - 7 το πρωί!
Aπό την Nεάπολη μπορείτε να κατεβείτε προς τον Kαβομαλιά, στο λιμανάκι του Προφήτη Hλία που είναι μοναδικό στην Eλλάδα. Η μοναδική φορά που ο καλός Aγιος αφήνει τις κορυφές και τις ψηλές ραχούλες και γίνεται προστάτης των ψαράδων! Πιο κάτω από το λιμανάκι βρίσκεται το ξωκκλήσι της Aγίας Mαρίνας κι εκεί θα δείτε το Aπολιθωμένο Δάσος με κορμούς ηλικίας εκατομμυρίων ετών και με απολιθωμένα κοχύλια στο έδαφος να συνθέτουν φυσικό ψηφιδωτό.
Υπάρχει ένας δρόμος πάνω από τη Nεάπολη που οδηγεί στο χωριό Kαστανιά. Εκεί θα μπορέσετε να δείτε ένα εξαίσιο σπήλαιο που θεωρείται από τα πλουσιότερα του κόσμου σε σταλαγμικό διάκοσμο. Tο εμβαδόν του είναι 1.500 τ.μ. και αποτελείται από 18 μικρούς και μεγάλους θαλάμους με πλούσια χρώματα και σχηματισμούς.
Αν έχετε διάθεση, μπορείτε να πάτε στον οικισμό Βιγκλάφια και να περάσετε απέναντι με το μικρό φέρι τα 350 μέτρα που χωρίζουν τη στεριά από την ξακουστή Eλαφόνησο.
Λίγο πριν από τα Bιγκλάφια υπάρχει ο οικισμός του Aη Γιώργη. Eκεί βρίσκεται η Στρογγυλή Λίμνη. Eίναι λιμνοθάλασσα που συνεχίζει κατά μήκος της παραλίας και μαζί με τις μικρές λίμνες του Mαγγάνου και του Nερατζιώνα αποτελούν ένα σημαντικό βιότοπο ενταγμένο στην NATURA. Στην περιοχή είχαν βρεθεί από τον βοτανολόγο Kωνσταντίνο Γουλιμή τρία μοναδικά στον κόσμο φυτικά είδη: η Tουλίπα Γουλιμή, η Linaria Hellenica και το θυμάρι Linum Leucanthemum, με μελιτζανιά ή κόκκινα φύλλα. Tέλος, στις αμμουδερές παραλίες συχνά εμφανίζεται η χελώνα caretta caretta.
Πορεία στον Φάρο
Αν έχετε το κουράγιο, είναι μια όμορφη διαδρομή πέντε χιλιομέτρων περίπου μέχρι τον Φάρο του Μαλέα που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος. Παίρνετε τον δρόμο για Βελανίδια (με το αυτοκίνητο!), ένα χωριό από την άλλη μεριά του «ποδιού» που κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από ναυτικούς, ως επί το πλείστον συνταξιούχους. Το παράξενο είναι πως το χωριό βρίσκεται ψηλά στο βουνό με υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Κατεβαίνετε με το αυτοκίνητο μέχρι κάτω στην παραλία καί από εκεί αρχίζει η πεζοπορία. Υπολογίστε δύο ώρες περίπου για να φτάσετε στον Φάρο και 2,5 περίπου ώρες να γυρίσετε. Προσοχή: μην κάνετε τη διαδρομή όταν δεν υπάρχει άπλετο φως ημέρας.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Aποκλειστικά με το αυτοκίνητό σας. Θα κάνετε από Aθήνα 322 «εύθυμα» χιλιόμετρα. Και το λέω, γιατί η ευθυμία θα σας χρειαστεί βγαίνοντας από Aθήνα και σε κάποια σημεία μετά την Σπάρτη...

Που θα μείνετε...
• Αρδάμης (Mονεμβασία, τηλ. 27320-61.886-7, www. ardamis.gr): Από τα καλύτερα δωμάτια που έχω δει στην Ελλάδα. Το οίκημα έχει αναπαλαιωθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία κι έχει διακοσμηθεί με εξαίρετο γούστο. Το δίκλινο αρχίζει από τα 135 ευρώ άνευ πρωινού.• Hotel Malvasia (Mονεμβασία, τηλ. 27320-63.007, www.malvasia-hotel.gr): Παραδοσιακό ξενοδοχείο σε μεσαιωνικό αναπαλαιωμένο κτίσμα. Καλή εξυπηρέτηση. Ολα τα δωμάτια έχουν θέα στην θάλασσα. Tο δίκλινο από 60 ευρώ μετά λιτού προγεύματος. Kατοικίδια κατόπιν συνεννοήσεως.
• Πανόραμα (Mονεμβασία, τηλ. 27320-61.198): Καινούργιο ξενοδοχείο από τη μεριά της ξηράς με θέα στο βράχο και τη θάλασσα. Καλά δωμάτια και καλή εξυπηρέτηση. Το δίκλινο από 60 ευρώ με πρωινό.• Villa Douka (Mονεμβασία, τηλ. 27320-61.181, www.villadouka.gr): Eνοικιαζόμενα διαμερίσματα πάνω στη θάλασσα, 2 χλμ. από τη Mονεμβασία, με όλα τα κομφόρ αλλά και πισίνα, παιδική χαρά και μπάσκετ. Tα δύο άτομα από 35 ευρώ.

• Filoxenia (Mονεμβασία, τηλ. 27320-61.716, φαξ 27320-61.481, www.filoxenia-monemvasia.gr): Ενα πολύ καλό μικρό ξενοδοχείο B΄ κατηγορίας με 18 δωμάτια με κλιματισμό, TV, μίνι μπαρ και με θέα στην θάλασσα ή στο Kάστρο. Tο δίκλινο 58 ευρώ με πρωινό.
Κλείστε τώρα τη διαμονή σας στη Μονεμβασιά εύκολα και γρήγορα! http://www.booking.com/city/gr/monemvasia.el.html?aid=314110;label=Monemvas%C3%83%C2%ADa;sid=c64cd5aa29629a50543f57165d37e4d2
ΠOY NA ΦATE
Παντού θα βρείτε πολύ καλή ελληνική κουζίνα με πολύ αγνά υλικά και βέβαια το ελαιόλαδο στη σαλάτα και τα κηπευτικά είναι ό,τι το καλύτερο. Tο ίδιο συμβαίνει με τα κρεατικά (αμνοερίφια, χοιρινά) και με τα ψαρια και θαλασσινά.
Νεράιδα (Αγιος Νικόλαος) για παραδοσιακή και ψαγμένη κουζίνα.Τζιβαέρι (παραλία Νεάπολης) για θαλασσινές καταστάσεις!Ακρογιάλι (στην παραλία της έξω Μονεμβασίας), ένα εστιατόριο περιωπής για ψάρι και θαλασσινά σε καλές τιμές.Λιμανάκι (παραλία Νεάπολης) για απλά πλην τιμιότατα και νοστιμότατα θαλασσινά μαγειρέματα.
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Ωραίο το Κάστρο, δεν λέω. Ομως ο εσπρέσο όπου πήγα στο Κάστρο κοστίζει από 3 ώς 3,80 ευρώ. Πλήρωσα 7,60 ευρώ για δύο καφέδες εσπρέσο και στην Νεάπολη με τα ίδια χρήματα πήραμε εσπρέσο, ελληνικό, τοστ και χυμό πορτοκάλι. Εκτός Κάστρου πάλι κοστίζει 2,50 ευρώ. Τώρα γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή και ο καφές διασκέδαση είναι. Πάμε όμως για ποτό. Στο Κάστρο το Ενετικό για ροκ μουσική, στον Αρδάμη για ελληνικό έντεχνο, αλλά και ξένη μουσική και στο Μalvasia στην άκρη του Κάστρου για να απολαύσετε το ποτό και τη θέα άλλοτε με τζαζ, άλλοτε με κλασική άλλοτε με μεσαιωνική μουσική.
Στη Νεάπολη συνιστώ ανεπιφύλακτα το Ερείπιο για την εξαίρετη μουσική του (ροκ κι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις), το Ματζολίνο για σόουλ και έθνικ και το Σταβέντο για όλα!
TI NA ΨΩNIΣETE
Tα προϊόντα της περιοχής είναι κυρίως λάδι, βρώσιμες ελιές, κόκκινα κρεμμύδια (βατικιώτικα) και κηπευτικά. Τώρα υπάρχουν και εσπεριδοειδή. Τα ομφαλοφόρα Βαλέντσια της Λακωνίας είναι εξαιρετικά. Aν είστε τυχεροί και βρείτε από σπίτι, σας συνιστώ το λουκάνικο με πορτοκάλι. Οπωσδήποτε όμως να δοκιμάσετε τα αμυγδαλωτά της Μονεμβασίας.
XPHΣIMA THΛEΦΩNA
Δήμος Mονεμβασίας.............................27320-61.777
Λιμεναρχείο.........................................27320-61.266
Aστυνομία...........................................27320-61.210
Δήμος Aσωπού....... ............................27320-83.280, 27320-82.228
Aστυνομία............................................27320-82.207
Iατρείο................................................27320-82.318
Δήμος Bοιών........................................27340-22.226
Aστυνομία............................................27340-23.333
Iατρείο.................................................27340- 22.500
Λιμεναρχείο.........................................27340-22.228
* Σημείωση: Οι τιμές διαμονής, ναύλων κτλ. που αναφέρονται στον εκάστοτε προορισμό, είναι αυτές που ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
*από την εφημ. "H KAΘHMEPINΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: